Hoe leer je jezelf het beste gezonde gewoontes aan? 

Hoe leer je jezelf het beste gezonde gewoontes aan? 

Om jezelf gezonde gewoontes aan te leren, is het handig om eerst te weten waar het mis gaat. En waar heb je behoefte aan? Wil je alleen gezonder gaan eten, of ook meer bewegen? Of wil je misschien iedere dag even mediteren?  

En hoe groot is je doel? Een groot doel kan ervoor zorgen dat het heel veel in een keer lijkt. En dat kan funest zijn voor je motivatie. Splits je het grote doel echter in kleinere stappen op, dan is het ineens een stuk meer behapbaar.  

Wat is een gezonde levensstijl? 

Een gezonde levensstijl heb je als je genoeg beweegt, gevarieerd en gezond eet en daarnaast voldoende kunt ontspannen. Dat houdt dus in dat je zowel fysiek als mentaal goed in je vel zit. Merk je dat het niet zo goed lukt om voldoende vitaminen binnen te krijgen of te bewegen? Dan kan het helpend zijn om een aantal kleinere, of misschien zelfs maar één, gezonde gewoonte aan te leren.  

Wil je helemaal de diepte in en keihard aan de slag met je gezondheidsdoelen en gezonde gewoonten? Dan kun je eens kijken naar een weegschaal met app. Dat is een weegschaal die lichaamsmetingen kan doen op het gebied van lichaamsvetpercentage, BMI, botmassa en meer. En dat zorgt ervoor dat je heel overzichtelijk hebt, hoe je lichaam ervoor staat en wat er eventueel nog kan veranderen. Overigens kun je bij de meeste artsen ook op een professionele tanita weegschaal gaan staan om te kijken hoe het ervoor staat.  

Leer jezelf blijvende gezonde gewoontes aan  

Maar, hoe leer je jezelf nu gezonde gewoontes aan, en zorg je er ook nog eens voor dat je ze blijft volhouden? Goede en gezonde gewoontes bedenken is niet zo moeilijk, het volhouden is een ander verhaal. Er zijn een aantal redenen waarom het meestal niet lukt om een nieuwe gewoonte vol te houden. Hieronder een aantal redenen: 

  • Je gewoonte of doel is niet specifiek genoeg 
  • Je gunt jezelf geen tijd 
  • Je wilt te veel gezonde gewoontes tegelijk aangaan 

Zoals je in bovenstaand rijtje al ziet, is het dus belangrijk om je doelen, of gewoontes, zo specifiek mogelijk te maken. Maak het concreet en zorg dat je het kunt meten. Daarnaast is het ook handig om één gewoonte per keer aan te pakken. Wil je alles tegelijk doen, dan raak je binnen no-time het overzicht kwijt. Zet kleine stappen per keer, en voor je het weet is dat grote doel bereikt. Daarnaast is het ook handig, en vooral leuk, om je voortgang bij te houden middels een app of journal. 

Geef een reactie